2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja

 

 KRÉTA e-napló belépés:kreta logo

cpr certification online
cpr certification online
cpr certification onlinecpr certification onlinecpr certification online
×

Figyelmeztetés

JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: /var/www/somogyi-kisvarda.sulinet.hu/protected/www/images/2019hatartalanul

×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2019hatartalanul

Somogyisok Torockó környékén

„Menj világot látni, mert az égbolt alatt,

Igaz gyönyör csak az utazásból fakad.”

Ezen idézettel biztatja a Talabor 2007 Utazásszervező- és Közvetítő Kft. partnereit, köztük a Határtalanul! program keretében a külhoni magyarsággal kapcsolatot ápolni kívánó iskolai csoportokat arra, hogy tanulmányi kirándulásuk színhelyéül válasszák Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna,  Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeit.

 

Széleskörű repertoárjuk olyan bizalomgerjesztő volt, hogy a Somogyi Rezső Általános Iskola ezúttal úgy döntött, 2019-ben az utazási irodára bízza a Határtalanul! programjának megszervezését és lebonyolítását. Elhatározásunk, elvárásaink elérték céljukat, felejthetetlen 3 nap 2 éjszakás Torockó környéki kalandban volt részünk.

De kezdjük az elején! 2019. január hónapban örömmel fogadtuk az Emberi Erőforrások Támogatáskezelőjének emailjét, melyben közölték, hogy a HAT-18-01-1056 Túrák és kirándulások Torockó központtal elnevezéssel beadott pályázatunk nyertes. Izgatottan közöltük a 7. évfolyam tanulóival és hamar kezdetét is vette a szervezkedés. Miután felmértük, hogy ki szeretne ebben a projektben részt venni egy tájékoztató jellegű szülői értekezlet és egy előkészítő óra után - ahol tanulóink megismerkedhettek Erdély történetével, kultúrájával, a tanulmányi kirándulás részletes programjával – hamar elérkezett május 13.

A kora reggeli órákban vette kezdetét kalandozásunk Erdélyben. Az országhatárt átlépve a nagykárolyi Károlyi kastélyhoz, majd az Aranyszarvas fogadóhoz vezetett útunk, ahol lelkes idegenvezetőnk a múltba kalauzolt bennünket. Miután megnéztük, hogy Petőfi hol ismerkedett meg múzsájával, időben egy fél évszázadot átugorva, Ady Endre falván találtuk magunkat, ahol kiselőadás keretében felidéztük a költő életútját, munkásságát, majd koszorút helyeztünk el az Ady-kúria kertjében álló szobornál. Utunk Zilahra vezetett tovább, ahol az árvízi hajós néven ismert Wesselényi Miklós szobrát jártuk körül és a nevével fémjelzett kollégiumnál tettünk látogatást.

Ezek után utazásunk egyik legizgalmasabb része következett, elfoglaltuk szállásunkat Nagyenyeden, majd kezdetét vette a hajnalig tartó mulatozás. Vendéglátóink nagyon előzékeny, kedves, türelmes emberek voltak, akik mindenféle jóval kényeztették vendégeiket. Két éjszakára a lakásunkká avanzsálódott Svájci ház is kiváló volt, aminek falai jól bírták gyermeki csínytevéseink sorozatát.

Egy hosszúra nyúlt éjszaka után aztán újult erőre kapva ébredtünk kedd reggel, hogy kalandozásunk tovább folytassuk Erdély csodálatos vidékein. Így jutottunk el a torockói Néprajzi Múzeumba, majd a mesékből az igazságos Mátyás néven ismert uralkodónk szülővárosába, Kolozsvárra. A kolozsvári séta után Torda irányába vettük utunk, ahol felejthetetlen pillanatokat töltöttünk a sóbányában, megismerve többek közt a só kialakulásának geológiai körülményeit. A felüdítő barangolás után a csodálatos Tordai-hasadékot szemlélhettük meg, ezúttal sajnos csak madártávlatból, mert a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a természeti csoda közelébe nem tudtunk eljutni. Kárpótolta túránk az esti felüdítő, játékos, beszélgetős nagyenyedi sétánk, s szállásadónk nagyszerű főztje. Ezúttal az esti „tanárbosszantó” tevékenységünk is rövidre sikeredett, hiszen a kiadós program kiszívta minden erőnk, s éjfél tájékán már az igazak álmát aludtuk.

Kora hajnalban ébredtünk, hogy a reggeli elfogyasztása után még néhány állomást útba ejtve, több száz kilómétert magunk mögött hagyva újra magyar földre léphessünk. A harmadik nap reggelén Nagyenyed pár nevezetességét a Bethlen Gábor Kollégiumot, a vártemplomot és az 1848-as emlékművet megnézve, első utunk a Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi központba vezetett, ahol a gyermekek képviselőjének átadtuk szerény ajándékainkat, s betekintést nyerhettünk a gyermekotthon lakóinak mindennapi életébe. Eztán két igazi erdélyi gyöngyszem Gyulafehérvár és Vajdahunyad ódon, ősi várfalainak „bevétele” következett. A sikeres ütközet után Déván átutazva Aradra érkezett meg 40 fős társaságunk a 4 kísérő nevelő, a lelkes, történetekből kifogyni nem tudó, idegenvezető és a Koroknai Busz jóvoltából. A 13 aradi vértanú kivégzésének emlékhelyén rövid megemlékezés után, hőseink nagysága előtt fejet hajtva, közösen énekeltük el a magyar Himnuszt.

A szerdai nap késő délutánján, egy csodálatos, élményekkel dús, felejthetetlen kalandozás után indultunk újra Magyarország, Kisvárda felé.

Köszönjük minden közreműködő szervezetnek, hogy lehetőségünk volt ezen egyedülálló csoda megtekintésére!

A Somogyi Rezső Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai és pedagógusai tollából

{gallery}2019hatartalanul{/gallery}

EFOP-3.3.5-

EFOP-3.2.5-

 

 

 

 

 

 

Határtalanul

unnamed

Alapítványunk

1szazalek

© Somogyi Rezső Általános Iskola.

Somogyi Rezső Általános Iskola
4600 Kisvárda, Szent L. u. 35. - Telefon: 06 45 415 051 - e-mail: somogyirezsoaltisk@gmail.com

Adatvédelmi tisztviselő neve és elérhetősége:
Dr. Ráti Angéla - 4600 Kisvárda, Kodály Zoltán utca 15/A. - Telefonszám: 06-45-795-202 - Email: angela.rati[kukac]kk.gov.hu